Beste stadgenoten,

Ook in Utrecht zijn we verbijsterd door het niet aflatend geweld van aanslagen waarbij telkens weer veel onschuldige slachtoffers vallen. We doen ons best om in deze stad bruggen te bouwen tussen mensen van allerlei afkomst en overtuiging: humanisten en moslims, christenen en boeddhisten, joden en hindoes. Daarom ondersteunen we de oproep van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in hun oproep tot gezamenlijk gebed, broederschap en vrede. We hopen dat u hieraan wilt meedoen.

Met hartelijke groet, stuurgroep UPLR

Aan het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, Joodse Liberale gemeenten, Raad van Kerken en moskeeën in Nederland

Beste broeders en zusters,

Bij de zelfmoordaanslagen in Brussel en in de Turkse stad Istanbul zijn doden en vele gewonden gevallen. Namens de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) willen wij u graag vragen om deze week in uw gebedsdiensten aandacht te schenken aan het toenemende geweld en bedreigingen in de wereld. Er doen zich verschillende grote conflicten voor met allerlei achtergronden die de wereldvrede bedreigen. Aanslagen worden door verschillende organisaties opgeëist. We moeten hier niet onverschillig tegenover staan. 2015 is een jaar waarin verschrikkelijke aanslagen zijn gepleegd in Parijs, Kameroen, Filipijnen, Kopenhagen, Tunis, Sanaa, Kenia, Nigeria, Lyon, Sousse, Koeweit, Suruc, Duma, Bangkok, Arras, Trolhattan, Mogadishu, Bogra, Beiroet, Brussel en steden in Irak en Syrië.

Maar ook in het jonge jaar 2016 zijn er al weer walgelijke aanslagen gepleegd in Kaboel, Mogadishu, Tikrit, Zlitan, Caïro, Philadelphia, Bagdad, Istanboel, Kameroen, Jalalabad, Jakarta, Burkina Faso, Somalië, Deir-es-Zor, Caïro, Mogadishu, Jemen, Dalori, Tsjaadmeer, Damascus, Jeruzalem, steden in Pakistan en Afghanistan, Ankara, Aden, Homs, Bagdad, Enschede – en nu Brussel.

Wij willen u als Marokkaans-Nederlandse moslims vragen om as goede vrijdag uit te roepen tot de gezamenlijke dag van het gebed, te bidden voor de vele gevallen slachtoffers en te bidden voor meer vrede in de wereld.

Wilt u aan de voorgangers van uw kerken, synagogen en moskeeën vragen om tijdens de gebedsdienst of vrijdagpreek deze week stil te staan bij de slachtoffers en het toenemende geweld? Het komt allemaal dichtbij en ook Nederland is helaas niet gevrijwaard van concrete bedreigingen. Wij hopen en vertrouwen erop dat onze gebedshuizen regelmatig van ons zullen laten horen, de aanslagen mogen niet als vanzelfsprekend worden beschouwd en we mogen er ook niet aan wennen. Wij roepen op tot meer verdraagzaamheid, vrede en broederschap.

Vrede zij met U!   Met hartelijke groet, het bestuur van de RMMN