Donderdag 26 maart 2020: Miniseminar Vloeibare Religiositeit en Traditie

Donderdag 26 maart 20.00 uur Geertekerk, Utrecht

Wat past jou?

Arie Nico Verheul van het dialoogplatform voor de verschillende religies in Utrecht

Manuela Kalsky (nieuwwij.nl, VU) vertelt over vloeibare religiositeit

VLOEIBARE RELIGIOSITEIT EN TRADITIE

Je eigen geloofskeuze is voor velen belangrijker dan de (begrensde) religieuze tradities. Die tradities zijn wellicht wel bronnen waaruit je put.

De religieuze verscheidenheid in Nederland is groot; christendom, jodendom, islam, maar ook veel boeddhistische stromingen of religieuze bewegingen die erdoor geïnspireerd zijn. Het zijn vele religieuze stemmen naast en soms ook door elkaar. De sprekers op dit mini-seminar hebben daar alle drie veel ervaring mee.

Arie Nico Verheul is een van de drijvende krachten achter het dialoogplatform voor de verschillende godsdiensten in Utrecht. Hij wil hen met elkaar in gesprek brengen.

En Tom Mikkers heeft een geestig en verhelderend boek geschreven over alle religie-stress die ons dat oplevert en hoe wij dezethema’s goed bespreekbaar kunnen houden. En jij kunt zelf in gesprek met andere bezoekers over welke bronnen jou inspireren en hoe jij ze combineert in jouw spiritualiteit.

Miniseminar donderdag 26 maart, 20.00 uur Geertekerk, Utrecht

Informatie en kaarten via www.geertekerk.nl Voorverkoop €7,50 / €10 of aan de deur €12,50

Biddag voor Gewas en Arbeid

De Biddag voor Gewas en Arbeid wordt iedere tweede woensdag van maart gevierd, met name op het platteland. Protestanten komen ’s avonds bij elkaar en bidden tot God voor het welslagen van de oogst en het werk.

IJsheiligen

IJsheiligen zijn vier achtereenvolgende heiligendagen binnen het Katholicisme. Tevens is IJsheiligen één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze “strenge heren” dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn: St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op 11, 12, 13 en 14 mei. De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.