Publiekslezingen ‘Heilig!?’

wikip“Is er dan niets meer heilig?”, schreef Salmon Rushdie. Maar wat was er dan ooit zo heilig? En is het echt wel verdwenen? Wat is heilig voor ons, en wat betekent dat? Dit zijn de centrale vragen van de serie publiekslezingen ‘Denken in de Driehoek’ 2015-2016.

Door in te gaan op heilige personen, heilige plaatsen, heilige klanken en heilige huisjes, letterlijk en figuurlijk, brengen de lezingen steeds meer aan het licht van wat ‘heilig’ nu is, in het algemeen, en voor specifieke groepen of mensen.

De reeks ‘Denken in de Driehoek’ wordt jaarlijks georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de culturele commissie van de oud-katholieke Gertrudiskathedraal van Utrecht en de bijzondere leerstoel Oude katholieke kerkstructuren aan de Universiteit Utrecht. Deze leerstoel wordt bekleed door prof. dr. Peter-Ben Smit (Religiewetenschap). Lees meer

Conferentie over compassie voor jong volwassenen

mindDe MIND Conference is een van de eerste conferenties in Europa over compassie, speciaal gericht op jong volwassenen. Het is een initiatief van studenten uit Utrecht en Amsterdam en is een reactie op de groeiende behoefte aan meer empathie, authenticiteit en samenwerking in onze samenleving.

De conferentie zal plaats vinden op 28 november in het Academiegebouw in Utrecht. Het doel van de conferentie is om compassie op een praktische en relevante manier te benaderen. Compassie geldt als een overkoepelende term waarin onderwerpen zoals samenwerking, vertrouwen, duurzaamheid en verantwoordelijkheid een plek hebben. De MIND Conference maakt dan ook deel uit van een bredere beweging in onze samenleving die voor meer menselijkheid en aandacht pleit: de opkomst van sociaal ondernemerschap, duurzame ontwikkeling, solidariteit en de Charter for Compassion.

Programma
Uniek aan de MIND Conference zijn de verschillende perspectieven van waaruit compassie wordt besproken. Tijdens lezingen en workshops worden bezoekers gestimuleerd om op een interactieve manier te reflecteren op compassie. Internationale sprekers uit het bedrijfsleven, onderwijs, de gezondheidszorg en de academische wereld zullen de voordelen en toepassingen van compassie in hun professionele en privé leven delen. Sprekers zijn onder andere Marilyn Turkovich van de Charter for Compassion, Dylan Vianen en Sietse de Kok (De Bildung Academie), Zoi Kantanoutou van Power of Youth. Voertaal is Engels. Lees meer