Terugblik ‘Week van de dialoog’

logoweek van de dialoogDe week van de dialoog 2015 duurde officieel van 6 tot en met 13 november. Utrecht ging twee weken in dialoog met als thema Thuis. De proloog WAS op 3 november bij Hogeschool Utrecht. Op 17 november werd afgesloten met dialoog & diner bij Resto van Harte Kanaleneiland. Het thema Thuis werd met poëzie, blogs en in speciale bijeenkomsten verdiept. 

270 deelnemers aan 40 dialoogtafels
In de periode van 3 tot en met 17 november 2015 zijn in Utrecht 40 waardevolle gesprekken gevoerd met in totaal 270 deelnemers. De gesprekken vonden plaats op 23 verschillende locaties in de stad onder begeleiding van 23 door Utrecht in Dialoog getrainde dialoogbegeleiders. Er waren gesprekken over het thema Thuis in het Stadskantoor, Podium Oost, Galerie SANAA, Bibliotheek Stadhuisbrug, De Cereolfabriek, Wijkbureau Overvecht, Hart van Hoograven, Kopi Susu, Hogeschool Utrecht, Atelier Gea van Eck, Doe Mee Centrum de Gagel, Maliebaan45, Villa Vrede, De Nieuwe Jutter, Huiskamer Transwijk, Huisartsenpraktijk Gagelhof, Het Groene Dak, De Steeg, De Musketon en Resto van Harte Kanaleneiland.

Zie voor meer: www.utrechtindialoog.nl.

Bron: Utrechtindialoog.nl

Samen in de Utrechtse Ulu-moskee

moskeeDe Ulu-moskee Utrecht organiseerde zondag 15 november een bijeenkomst met vertegenwoordigers van kerken, moskeeën, de gemeente, politie en burgers. Om een eendrachtig geluid te laten horen, de dialoog aan te gaan en meer begrip voor elkaar te creëren.

Door in dialoog te gaan met verschillende partijen hoopt de Ulu Moskee angst weg te kunnen nemen en hechter te worden met elkaar. “Angst is het wapen van de terroristen en niet die van ons”, schrijft Huseyin Sari, secretaris van de Ulu Moskee. Het is nu belangrijker dan ooit om een steentje bij te dragen aan de vrede en angst te bestrijden met dialoog. “Wij roepen een ieder op om nu meer dan ooit de dialoog met elkaar aan te gaan en elkaar te steunen in deze moeilijke tijden.” Lees meer

Oecumenelezing 2016 Christa Anbeek over ‘Religie en levenskunst’

hrist‘Waar kan ik de berg van de ziel vinden’, vraagt een reiziger aan een oude man. ‘Aan de andere kant van de rivier’, antwoordt de oude man. ‘Maar ik ben juist naar deze kant gekomen’, sputtert de reiziger tegen. ‘Dan is het aan de andere kant van de rivier’, zegt de oude man. ‘Zou het dan niet eigenlijk aan deze kant moeten zijn’, vraagt de reiziger verward. ‘Wil je niet naar de berg van de ziel?‘ ‘Jawel.’ ‘Dan is het aan de andere kant van de rivier.’

Christa Anbeek citeert dit verhaal van Gao Xingjian in een van haar boeken. Ze gaat daarmee in op een raadselachtig begrip dat de theologie regelmatig gebruikt, het begrip ‘ziel’. Wat is dat precies, de ziel? De ziel is datgene in een persoon wat respect oproept, zegt Anbeek. Ook al is die persoon misschien dement of verstandelijk gehandicapt en niet in staat met woorden te zeggen wie hij is. Er is een soort kern. En als mens ben je er naar op zoek. Lees meer

Publiekslezingen ‘Heilig!?’

wikip“Is er dan niets meer heilig?”, schreef Salmon Rushdie. Maar wat was er dan ooit zo heilig? En is het echt wel verdwenen? Wat is heilig voor ons, en wat betekent dat? Dit zijn de centrale vragen van de serie publiekslezingen ‘Denken in de Driehoek’ 2015-2016.

Door in te gaan op heilige personen, heilige plaatsen, heilige klanken en heilige huisjes, letterlijk en figuurlijk, brengen de lezingen steeds meer aan het licht van wat ‘heilig’ nu is, in het algemeen, en voor specifieke groepen of mensen.

De reeks ‘Denken in de Driehoek’ wordt jaarlijks georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de culturele commissie van de oud-katholieke Gertrudiskathedraal van Utrecht en de bijzondere leerstoel Oude katholieke kerkstructuren aan de Universiteit Utrecht. Deze leerstoel wordt bekleed door prof. dr. Peter-Ben Smit (Religiewetenschap). Lees meer

Conferentie over compassie voor jong volwassenen

mindDe MIND Conference is een van de eerste conferenties in Europa over compassie, speciaal gericht op jong volwassenen. Het is een initiatief van studenten uit Utrecht en Amsterdam en is een reactie op de groeiende behoefte aan meer empathie, authenticiteit en samenwerking in onze samenleving.

De conferentie zal plaats vinden op 28 november in het Academiegebouw in Utrecht. Het doel van de conferentie is om compassie op een praktische en relevante manier te benaderen. Compassie geldt als een overkoepelende term waarin onderwerpen zoals samenwerking, vertrouwen, duurzaamheid en verantwoordelijkheid een plek hebben. De MIND Conference maakt dan ook deel uit van een bredere beweging in onze samenleving die voor meer menselijkheid en aandacht pleit: de opkomst van sociaal ondernemerschap, duurzame ontwikkeling, solidariteit en de Charter for Compassion.

Programma
Uniek aan de MIND Conference zijn de verschillende perspectieven van waaruit compassie wordt besproken. Tijdens lezingen en workshops worden bezoekers gestimuleerd om op een interactieve manier te reflecteren op compassie. Internationale sprekers uit het bedrijfsleven, onderwijs, de gezondheidszorg en de academische wereld zullen de voordelen en toepassingen van compassie in hun professionele en privé leven delen. Sprekers zijn onder andere Marilyn Turkovich van de Charter for Compassion, Dylan Vianen en Sietse de Kok (De Bildung Academie), Zoi Kantanoutou van Power of Youth. Voertaal is Engels. Lees meer

Utrecht bekent kleur!

Bij de opvang van de vele vluchtelingen naar ons land draagt de stad Utrecht een eigen verantwoordelijkheid. In het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs zijn de afgelopen maanden 500 personen opgevangen. Zij verhuizen binnenkort naar een locatie op het Kanaleneiland.
Lees meer