Vier Chanoeka met ons mee in Utrecht

Chabad Utrecht organiseert jaarlijks een openbare viering van Chanoeka, het Joodse feest van het licht. De samenkomst vindt plaats op Stadhuisbrug. In verband met de werkzaamheden aan de Korte Minrebroedersstraat is de locatie dus naar de andere kant van het Stadhuis verplaatst.

Rabbijn Aryeh Leib Heintz: “De Chanoekalichten vormen een symbool van religieuze vrijheid voor alle volkeren. Daarom willen we alle inwoners van Utrecht van harte uitnodigen om Chanoeka met ons mee te vieren.” Rabbijn Heintz leidt de viering die begint om 17.00 uur en een klein uur zal duren.

www.chanoeka.info

22 december: Kerstdebat – Verschil moet er zijn?

We kennen de berichten uit de pers: bewoners verenigen zich tegen de komst van vluchtelingen in hun wijk, anderen verzetten zich juist tegen de uitzetting van een gezin in de buurt. Mensen worden uit wijken weggepest omdat ze er niet thuis zouden horen. Moslims en niet-moslims, hoog- en laagopgeleiden, geboren en getogen wijkbewoners en nieuwkomers: iedereen lijkt zich terug te trekken in zijn eigen bubbel, waardoor het wij-zij-gevoel versterkt wordt. Klopt dit? Of overschatten we het effect van polarisatie? Wanneer is verschil geen probleem en wanneer schuurt het? Praat mee tijdens het Kerstdebat op vrijdagmiddag 22 december.

Meld je direct aan
Na succesvolle edities in 2015 en 2016 organiseren Movisie en Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) opnieuw een inspirerend Kerstdebat. Tijdens dit debat gaan beleidsmakers, wetenschappers, sociale professionals en betrokken burgers met elkaar in gesprek op een van de meest sfeervolle locaties van Utrecht, de Geertekerk.

Wat kunt u verwachten?
Kritische beleidsmakers en wetenschappers die met elkaar in gesprek gaan over het thema polarisatie: klopt het dat de tegenstellingen tussen groepen mensen toeneemt?
Wat polarisatie in de praktijk betekent. Drie mensen vertellen over hun ervaringen met wij-zij-denken bij een sportclub en in de wijk.
Handvatten om als professional en beleidsmaker met polarisatie in de wijk om te gaan.
Een debat over wanneer verschil geen probleem is en wanneer het schuurt. Welke tegenstellingen willen we zo klein mogelijk houden en welke ‘horen er gewoon bij’? Aanwezigen reageren op stellingen en gaan met elkaar in gesprek.
Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Met wie?
– Jeroen Olthof. Wethouder in gemeente Zaanstad.
– Emine Bagcivan. Participatiemakelaar bij DOCK in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.
– Cor Jansen. Was voorzitter bij sportclub Zwaluwen in Utrecht en is verbonden aan de Universiteit Utrecht.
– Shay Kreuger. Dagvoorzitter van het Kerstdebat. Kreuger is presentatrice bij radio FunX en NPO Radio 2.
– Andere deelnemers worden binnenkort bekend gemaakt.

Datum & tijd
Vrijdag 22 december 2017
15.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)

Locatie
Geertekerk
Geertekerkhof 23
Utrecht

Aanmelden
De toegang is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelden verplicht. Meld u direct aan via deze link. Bij afwezigheid zonder afmelding vooraf wordt 50 euro administratiekosten in rekening gebracht.

ONTMOETING GEERTEKERK – OMAR AL FAROUQ MOSKEE

Datum 29 november

Tijd 20:00 uur

Locatie Geertekerk

Houvast. Betekent dat vasthouden aan je eigen oordeel en inzichten?

Al meer dan tien jaar ontmoeten leden van de moskee uit Overvecht en leden en vrienden van de Geertekerk en andere belangstellenden elkaar. Dit voorjaar werden we hartelijk onthaald in de moskee en op 29 november ontmoeten we elkaar opnieuw, ditmaal in de Geertekerk. Aanvang 20.00 uur. Ons jaarthema ‘Houvast’ willen we ook deze avond centraal stellen.

‘Onze’ Arie Nico Verheul, ook verbonden aan het Utrechts Platform voor Levensbeschouwing en Religie, houdt een korte inleiding. Leden van de werkgroep Utrecht- Kirkuk bezochten onlangs Irak. Hoe zit het eigenlijk met de verhouding moslims/christelijke minderheid in een stad als het Iraakse Kirkuk? Die stad is net zo multicultureel als Utrecht en hoe werkt het daar met de verschillende geloven en overtuigingen? Wie bouwt bruggen en vanuit welke houding kun je dat doen? Wat betekent ‘Houvast’ dan voor jou?

Na de inleiding praten we in groepjes met elkaar door aan de hand van stellingen. Zoals bekend gaat het om de dialoog, het met open wijze en respectvol met elkaar in gesprek gaan. Je bent van harte welkom!

Namens de werkgroep Maatschappelijke Dialoog Geertekerk
Tom Harkema

Boekpresentatie ‘Mohammed, perspectieven op de profeet’

BOEKPRESENTATIE: Mohammed, perspectieven op de profeet,

prof. dr. Christian Lange

op woensdag 29 november (20:00-21:45) te Drift 25, zaal 00.2 (toegang via de universiteitsbibliotheek op Drift 27) (vooraf aanmelden is niet nodig).

Allereerst zal hij iets vertellen over de totstandkoming en de inhoud van het boek, alvorens hij het eerste exemplaar overhandigt aan een vertegenwoordiger van de Universiteitsbibliotheek. Er is voldoende ruimte voor vragen vanuit het publiek over het thema en u heeft bovendien de mogelijkheid om het boek direct deze avond te kopen.

Dialoogavonden Islam

islamoaElke avond zal worden ingeleid met een korte informatieve lezing door Mw. Salima el Ayachi (Islamitisch geestelijk verzorgster) waarna we met elkaar in gesprek gaan over de volgende themas:

15 november – Is er een typisch Nederlandse Islam? Islam: een traditie van verschillen.
22 november – Interpreteren kun je leren. Wie leest wat in de Koran?
6 december – Strijden voor vrede. Het leven van de profeet Mohammed (vrede zij met hem).
13 december – Omgangsvormen en samenlevingskunst. Islam en de andere religies.

Voor wie?
Voor iedereen. Voor gelovigen en ongelovigen. Voor Moslims en niet-Moslims, voor mensen met een mening en voor mensen met vragen. Voor mensen die graag andere mensen willen begrijpen en voor mensen die graag door anderen begrepen willen worden.

Waar en wanneer?
Woensdagavond 15 & 22 november en 6 & 13 december 2017: 19.45-21.30 uur
Boerderij de Hoef: Hoge weide 6 3541 BC
  Utrecht

Wie organiseren dit?
De bijeenkomsten worden georganiseerd door Boerderij de Hoef en Stichting Zin in Utrecht (samenwerkingsverband van geestelijk verzorgers).

Overige informatie
De bijeenkomsten zijn kosteloos. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het contactformulier van Zin in Utrecht of stuur een mailtje naar: info@zininutrecht.nu.

Bron: Zininutrecht.nu

Eén God en vele religies?

Handreiking voor een interreligieuze dialoog

De mobiliteit in de wereld neemt toe. Daarmee neemt ook het aantal mogelijke fysieke en online confrontaties tussen mensen en groepen met een onderscheiden religie toe. Hoe verhouden wij ons tot anders gelovigen? Zoeken we het eigen gelijk of de verbinding? En is dat mogelijk?

Op 22 november 2017 geeft Dr. Christiane Karrer, predikant van de Lutherse Gemeente Utrecht, een lezing over haar ervaring tijdens een studiereis naar het Henry Martyn Institute (HMI) in Hyderabad en de Delhi Brotherhood Society (DBS) in Delhi, India. Lees meer