Goede Vrijdag

Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw. Goede Vrijdag wordt “goed” genoemd omdat de christenen geloven dat Christus’ vrijwillige dood betekende dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en het zelf op zich nam. Belijdende rooms-katholieken eten op deze dag geen vlees. Het christendom is met name gebaseerd op het leven en lijden én de opstanding uit de dood van Jezus Christus. Goede Vrijdag is dan ook de meest indrukwekkende dag voor christenen want op deze dag gedenkt men de kruisdood van Jezus van Nazareth. Op deze dag komen de christelijke gemeenschappen gewoonlijk om drie uur ’s middags samen om Jezus’ sterfdag te herdenken. In veel kerken houdt men dan een kruiswegviering. De dag staat in het teken van droefheid; maar bij alle rouw is er toch ook een beginnende vreugde om wat volbracht wordt.

Sederavond

Op de vooravond van Pesach wordt over de uittocht uit Egypte verteld en wordt er gegeten van voedsel waardoor je aan die tijd moet terugdenken, bijvoorbeeld het bittere mierikswortel. Daarna worden er lekkere dingen gegeten.

Pesach

Met Pesach herdenken joden hoe God het joodse volk vierduizend jaar geleden uit de Egyptische slavernij leidde. De joden moesten toen snel vluchten en hadden geen tijd om het deeg voor hun brood te laten rijzen. Ze namen platte ongezuurde broden mee: matzes. Nog steeds eet men een hele week geen gezuurd brood of andere producten die gist bevatten. Daarnaast leest men het verhaal van de uittocht uit Egypte tijdens een speciale maaltijd, die allerlei symbolische ingrediënten bevat en discussieert men over de actuele betekenis van Pesach. Om dit feest te kunnen vieren wordt het hele huis grondig schoongemaakt. De keuken krijgt een extra beurt. Alle bestek wordt uitgekookt en het speciale Pesach servies wordt klaargezet. Met Pesach mogen alleen levensmiddelen zonder gist gegeten worden (ongedesemd). Het feest duurt 7 dagen.