Interview met Abdel Chrifi

Abderahmane Chrifi, voorzitter UPLR

Na de moord op Theo van Gogh was de sfeer tussen moslims en christenen om te snijden. Voor Abderahmane Chrifi – Abdel voor intimi – was dit aanleiding om in actie te komen. Om afstand om te zetten in verbinding door de dialoog aan te gaan. Zo’n 20 jaar later doet hij dat nog steeds, nu als voorzitter van UPLR. Abdel deelt zijn ervaringen en dromen.

“Zo’n 20 jaar geleden heb ik het initiatief genomen om met een groep moslims op bezoek te gaan bij de Geertekerk aan de Catherijnesingel. Daar werden we met open armen ontvangen. Het gesprek dat we zijn aangegaan, was voor iedereen zo waardevol dat zo’n 30 mensen van de Geertekerk een tegenbezoek gebracht hebben aan de Omar Al Farouq moskee. Met een grote bos bloemen stonden ze op de stoep. Ik voelde gelijk dat de dialoog aangaan écht werkt. Daarom duurt die dialoog nog steeds voort.”

Gelijkwaardigheid en verbinding

In de jaren na de eerste succesvolle ontmoeting volgden er vele anderen. “Tijdens de rondetafelgesprekken kwamen er uiteenlopende thema’s aan bod. Ouderdom, eenzaamheid, discriminatie en uitsluiting. Dat zijn onderwerpen waar iedereen mee te maken krijgt, ongeacht je achtergrond. Daarom was ook niemand bezig met het elkaar overtuigen van zijn of haar gelijk, maar met wat ons bindt. Het gaat om verdraagzaamheid en acceptie. Dat bereik je om open te staan voor elkaar en te luisteren. De vele gesprekken en ontmoetingen hebben mijn persoonlijke leven verrijkt. Ik heb een ander, rijker beeld gekregen van ‘de ander’, wat zijn of haar religie ook is.” Tijdens een integratiediner kwam Abdel in contact met UPLR. Hij werd uitgenodigd om een vergadering bij te wonen. “Het was liefde op het eerste gezicht. De mensen achter de organisatie waren – en zijn – enorm gedreven. Het zijn, net als ik, verbinders. Ik wist meteen dat dit mensen waren met wie ik graag wilde optrekken om gezamenlijk ons doel te bereiken.” Zo kwam van het één het ander. Inmiddels Abdel hij al enkele jaren de trotse voorzitter van de organisatie.

Utrecht Verbindt – stad van compassie

Op dit moment loopt het project Utrecht Verbindt – stad van compassie. “Joden, christenen, moslims, hindoe’s en anderen hebben de opdracht om gezamenlijk initiatieven te organiseren in Utrecht om elkaar beter te leren kennen. We willen ze uit hun eigen bubbel halen en in contact brengen met elkaar. Een mooi voorbeeld daarvan is het project in de Rafaelkerk in Overvecht. Daar komen verschillende christelijke organisaties, zoals de Macedonische orthodoxe kerk, Eritreeërs en een Poolse gemeenschap. Ze krijgen hun eigen tijd om te prediken en bidden, waardoor ze langs elkaar heen leven. Daarom hebben we een dag georganiseerd waarop ze elkaar ontmoetten. Ze hebben elkaar ontmoet en leren kennen. Het was een prachtige dag.”

Abdel heeft vele plannen en dromen voor de toekomst. “Ik vind het belangrijk dat de samenwerking tussen religieuze organisaties versterkt wordt. Door samen op te trekken, komen we verder. Samen kunnen we armoede en uitsluiting bestrijden. Samen werken we aan een samenleving waarin iedereen gelijk is en geaccepteerd wordt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *